Kávovým odpadom proti palmovému oleju

sauvedom informuje

 

Dvaja škótski podnikatelia objavili spôsob extrakcie oleja z použitej kávy. Ich objav môže výrazne prispieť k obmedzeniu používania palmového oleja.

Dvojica mladých škótov prišla na nápad využitia kávového odpadu počas ich práce v kaviarni. Odpad z kávy tvorí  v Spojenom kráľovstve približne pol milióna tony odpadu ročne. Vďaka unikátnej technológii olej získaný z kávového odpadu môže byť ďalej využitý v rozličných priemysloch ako náhrada palmového oleja. Prostredníctvom svojej spoločnosti Revive Eco tak Scott Kennedy and Fergus Moore bojujú proti využívaniu tejto zložky, ktorú nájdeme vo veľkom množstve potravinárskych a kozmetických výrobkov aj na Slovensku.

Produkcia palmového oleja má za následok odlesňovanie dažďových pralesov, výrazne prispieva k emisii skleníkových plynov, ohrozuje domorodých obyvateľov a prispieva k ničeniu celých ekosystémov (najviac trpiacim druhom je momentálne orangutan, ktorý je na hrane úplného vyhynutia). Odlesňovaním navyše zvieratá strácajú prirodzenú ochranu svojho územia a musia čeliť jednoduchšiemu prístupu pytliakov.

Dopyt po palmovom oleji stále rastie, nakoľko je jeho produkcia veľmi lacná. Aj my, obyčajní spotrebitelia, môžeme prispieť k zníženiu používania tohto oleja. Stačí pri nakupovaní dôsledne čítať zloženie výrobkov a odmietnuť tie, ktoré ho obsahujú.

zdroj: goodnewsnetwork.org

Pridaj komentár