V roku 2021 sme podľa "UNEP Food Waste Index-u" skončili na 80-tom mieste na svete v množstve vyhodeného potravinového odpadu.
Najšetrnejšie s potravinovými zdrojmi zaobchádzajú podľa štatistík domácnosti v Rusku, kde na obyvateľa pripadá iba 33 kg ročne. Podobne je to v Slovinsku.
Slovensko sa “hrdí” množstvom 108,25kg na osobu – na to, že je nás tak málo, je to úplne tragické číslo.
Ako predchádzať plytvaniu doma?
Jednoducho – nenakupovať “do zásob” a nakupovať iba na základe premysleného nákupného zoznamu, ktorý reflektuje na obsah našej špajze či potravinovej skrinky. Ideálne je i variť zo zásob a nie “podľa chuti”. 🙂 A varíme len toľko, koľko zjeme (ale to všetci už ovládame že)
Potravinový odpad nikdy nevyhadzujte do komunálneho odpadu – ale vždy do hnedého kontajnera na bioodpad alebo kamošom do záhradného kompostéra (prípadne do kompostéra na vašom sídlisku).
Veľa samoovládania si vyžaduje nenakupovať impulzívne a nehádzať očkom na sladkosti pri pokladniach.
Povinnosť zo zákona.
Od júna 2021 sú zo zákona povinné zbierať bioodpad všetky mestá a obce na Slovensku – ak sa tak u vás nedeje – buď celá dedina na 100% kompostujete alebo sa na to zodpovední vykašlali. Skúste ich poštuchnúť a spýtať sa čo sa deje.
Je potrebné poznamenať, že veľa potravinového odpadu vzniká pri spracovaní, balení a transporte potravín – preto je dôležité nakupovať lokálne a sezónne.
Potravinovému odpadu sa na SR venujú združenia ako @freefood či @kompostuj.me , ktorí vás naučia kompostovať aj doma 🙂
Môžete sa taktiež pridať k našej januárovej výzve, počas ktorej si poriadne prevetráte skrinky aj vo vašej kuchyni :))
Nezabúdajme najlepší odpad je ten, ktorý nevznikne!
Zdroje: